Nacht van de Filosofie Fryslân

Albert Bouwman

Mens versus robot
De mens wordt steeds kunstmatiger en de robots steeds intelligenter. Voor de geaks is het wachten totdat de computer of robot eindelijk net zo slim of nog slimmer wordt dan de mens. Aan de hand van een aantal vragen gaat Albert de discussie met u aan en zal hij u aan de ene kant proberen te overtuigen dat wij mensen meer of andere dingen kunnen die computers en robots nooit kunnen.

Lees meer: Albert Bouwman

Maarten Doorman

Het virtuele landschap
Wat zien wij om ons heen wanneer we naar buiten gaan? Met de ons overal omgevende beeldschermen is het de vraag hoe onbevangen we nog naar de natuur kijken. Herkennen we niet vooral wat films, reclame en ander beeld ons voorschotelt als we ons in 'de natuur' wanen? In deze lezing betoogt Maarten Doorman dat onze beleving van het landschap en de natuur gebaseerd is op de herkenning en reproductie van clichés.

Lees meer: Maarten Doorman

Wouter Kusters

De strijd om de ziel
Tussen neurologische miezerregen en mistige zieledrup  

Vele filosofen, wetenschappers en theologen proberen het wezenlijke van de mens vast te stellen: is het de ziel, de geest, het bewustzijn of de hersenen? Maar kennis is macht. Wie het wezenlijke van zijn medemensen raak weet te vatten, is niet enkel beschrijvend maar ook voorschrijvend.

Lees meer: Wouter Kusters

Ron Muijzer

Rust | De bewogen geschiedenis van een beladen begrip
In de Leeuwarder Nacht van de Filosofie 2017 staan terugkijken naar verleden en vooruitblikken op toekomst centraal. Hiervoor is een bepaalde mate van rust nodig; een jachtig mens komt slechts zelden tot contemplatie, reflectie en bezinning. Rust is het thema van de landelijke Nacht. Ons moderne woord 'rust' vormt de neerslag van een lange, bewogen geschiedenis.

Lees meer: Ron Muijzer