SPREKERS EN ARTIESTEN A-Z  |  middagprogramma  avondprogramma

Albert Bouwman

“ALS GOD DOOD IS, IS ALLES TOEGESTAAN.”
Fjodor Dostojevski - Gebroeders Karamazow
Hoe is het om op te groeien met een sterke verbeelding? Hoe is het om die verbeelding in je tiener en twintiger jaren kwijt te raken? Hoe helpen Nietzsche en Sartre om verbeelding te vernietigen en weer op te bouwen? Albert vertelt naar aanleiding van zijn eigen jeugd wat verbeelding betekende en wat het betekent die te verliezen mede door Nietzsche en Sartre, maar ook hoe dezelfde filosofen hem hielpen opnieuw verbeelding te scheppen.

Lees meer: Albert Bouwman

Jan Bransen

WORDEN WIE JE BENT | Theatrale voordracht over keuzestress, imago-management en YOLO
Jongeren hebben het niet makkelijk, vandaag de dag. Zij leren hun leven onder hoogspanning leven, alsof het een aaneengesloten reeks alles-of-niets en nu-of-nooit keuzes is. Daarbij hebben ze last van goedbedoelende ouders en docenten die massaal op de tribune zitten en zich misdragen alsof ze de bondscoach zijn. Doe het dan maar eens goed! Worden wie je bent is echter vooral zijn wie je wordt.

Lees meer: Jan Bransen

Dimitri Goossens

HORROR: een filosofisch-existentiële arena van gruwelijke fantasieën
In videotheken gingen horror en porno het meest over de toonbank. ‘Populaire cultuur’ als laagbijdegronds entertainment…., de aandacht van filosofen vanuit hun ivoren torens van metafysica, ethiek, esthetica niet waardig. Maar, indachtig wat Montaigne op de balken van zijn toren schreef (‘Niets menselijks is mij vreemd’), moet de filosoof zich misschien afvragen wat de mens in dit vermaak zoekt ?

Lees meer: Dimitri Goossens

Erik Heijerman

MUZIEK EN VERBEELDING: een noodzakelijk paar
Mensen en dieren onderscheiden zich onder andere van elkaar doordat mensen wel, maar dieren niet over verbeeldingskracht beschikken. Daarom kunnen mensen zich inleven in een boek, een nieuw product bedenken, mijmeren over de toekomst, mooie poëzie schrijven, en … naar muziek luisteren. Dieren horen klanken, maar mensen horen die als muziek. Wat is precies het verschil? Waarom heb je verbeelding nodig bij het luisteren naar muziek?

Lees meer: Erik Heijerman

George Kabel

MET JE VERBEELDING OP STAP | workshop
In deze workshop zal George Kabel aan de hand van zijn kunstwerk ‘Op-stap’ via interactie met de deelnemers zijn relatie met filosofie, kunst en verbeelding uiteenzetten. De deelnemers zullen met behulp van deze installatie, bestaande uit een rond tableau met zwart gemaakte gebruiksvoorwerpen, vragenderwijs aangemoedigd worden om samen met hem het pad van het verbeeldingsproces te betreden. 

Lees meer: George Kabel

Arjen Kleinherenbrink

WAAROM VERBEELDING NOOIT EEN FICTIE IS 
Verbeelding is leuk voor kinderen en kunstenaars, maar normale volwassenen kunnen zich beter bij de feiten houden. De verbeelding is namelijk een misleidende verhouding tot de werkelijkheid. De verbeelding kan interessant en zelfs leerzaam zijn, maar ze is nooit waar. 'Fictie' is immers tegengesteld aan 'realiteit.' Althans, dat denken we. Die gedachte klopt echter niet. 

Lees meer: Arjen Kleinherenbrink

Kris Pint

VERBEELDINGSVERZET
In onze individualistische prestatiemaatschappij worden we verondersteld vrijer dan ooit onze eigen koers te varen, maar in de praktijk lijkt het alsof we nauwelijks nog greep krijgen op ons eigen leven, laat staan op dat van de gemeenschap waartoe we behoren. Het mensbeeld van het marktdenken ontmaskeren als een fictie volstaat evenwel niet: het gaat erom een vorm van verbeeldingsverzet te cultiveren.

Lees meer: Kris Pint